Echtscheiding en belasting - Scheidingsplanner Den Haag & Rijswijk

Waarom de Scheidingsplanner

Begeleiding van begin tot eind
Met financieel en fiscaal advies
Oog voor de emoties
Oplossings- en toekomstgericht
Informele wijze en heldere taal
Inclusief juridische afwikkeling

Belasting en echtscheiding

Scheiden en de belasting is vaak een onderbelicht en onderschat onderwerp in het scheidingstraject. En dat terwijl een scheiding juist ook veel fiscale gevolgen kent. De belastingdienst constateert jaarlijks veel fouten in scheidingsconvenanten en belastingenaangiften. Hierdoor komen mensen achteraf vaak voor verrassingen te staan.  Goed fiscaal advies tijdens uw scheiding kan u Euro’s besparen en fouten in uw echtscheidingsconvenant voorkomen. Zorg er daarom voor dat u, net als bij uw belastingaangifte, op tijd voldoende zorg besteed aan de fiscaal voordeligste oplossingen. Waar moet u aan denken?

Uw pensioen en de belasting

In de praktijk worden er nog wel eens andere afspraken over het verdelen van het pensioen gemaakt. Bijvoorbeeld omdat één van de partners de overwaarde van de woning niet gefinancierd krijgt om de andere partner uit te kopen. De oplossing wordt nog wel eens gevonden in het uitruilen van het recht op de overwaarde en het recht op het te verevenen pensioen. Fiscaal gezien kan dat echter niet zomaar, laat u zich hier dus goed over adviseren.

Uw eigen woning en de belasting

Bij een eigen woning moet u de waarde van de woning met elkaar verdelen. Hierbij kan er sprake zijn van overwaarde of onderwaarde. U moet deze waarde met elkaar verrekenen, anders ziet de Belastingdienst dit als een schenking. Bij overwaarde kan tevens de bijleenregeling meespelen, hetgeen weer invloed op de hypotheekrenteaftrek van een eventueel nieuw aangekochte woning heeft. Daarnaast moet u ook de tweejaarperiode volgens de scheidingsregel voor de renteaftrek goed in de gaten houden.

Alimentatie en de belasting

De kinderalimentatie kent geen fiscale gevolgen, de partneralimentatie wel. Voor de ontvanger is de partneralimentatie belast en voor de betaler aftrekbaar. Maar wat zijn de beste keuzes als de partneralimentatie in natura uitbetaalt wordt, bijvoorbeeld omdat de ex-partner de huur of de hypotheek van de woning betaalt? Of als u het bedrag van de partneralimentatie in één keer wilt afkopen? Breng daarom vooraf alle gevolgen voor de belasting goed in kaart voordat u een beslissing neemt.

Het fiscaal partnerschap

Na uw scheiding verandert uw fiscale partnerschap. U kunt in het jaar waarin u uit elkaar gaat nog samen aangifte van de belasting doen of u kunt het fiscale partnerschap direct ontbinden. Het hangt van uw situatie af wat voor u de meest gunstige keuze is. Het kan soms zelfs ten gunste van bepaalde fiscale gevolgen in uw voordeel zijn om het verzoekschrift tot echtscheiding later in te dienen dan nodig is.

Wat wij voor u kunnen betekenen

Wilt u fiscale valkuilen bij uw echtscheiding vermijden? Kies dan voor een financieel/fiscaal specialist in scheidingen met veel ervaring op het gebied van financiën en de fiscus. De belastingdienst geeft zelf niet voor niets de tip om een onafhankelijk adviseur in te schakelen voordat u de afspraken vastlegt. Wij hebben alles in huis (opleidingen én jarenlange ervaring) om uw scheiding onder deskundige begeleiding te regelen. Wij helpen u om alle belastingzaken in kaart te brengen en bekijken samen met u wat de beste keuzes zijn. Zodat u weloverwogen beslissingen kunt nemen en de meest optimale afspraken kunt maken.

GRATIS KENNISMAKINGSGESPREK

Neem de eerste stap naar uw nieuwe toekomst!
Bel 070 – 360 70 00 of vul uw gegevens in en wij nemen contact met u op voor het maken van een afspraak.

Denk ook aan deze belastingzaken

Verdelen bezittingen en spaargeld

U kunt samen afspraken maken over de verdeling van spaargeld en inboedel. Het kan zijn dat u belasting verschuldigd bent als de één meer krijgt dan de ander. Er is dan sprake van onder- of overbedeling en u moet dan misschien schenkbelasting betalen.

Toeslagen

Eventuele toeslagen die u ontvangt, bijvoorbeeld het kindgebonden budget, kunnen na uw scheiding wijzigen. Informeer hiernaar, het kan zijn dat u na uw scheiding recht heeft op meer toeslagen.

Heffingskortingen

Uw scheiding kan gevolgen hebben voor heffingskortingen. Een heffingskorting is een bedrag dat in mindering wordt gebracht op de te betalen belasting en premies volksverzekeringen. U betaal dan minder belasting en/of premies. U kunt na de scheiding recht krijgen op een heffingskorting of een bestaande korting kan komen te vervallen.

Kwaliteit verzekerd

Wat mij het meest heeft getroffen is dat naast de deskundigheid er ook een grote gevoeligheid aan de dag werd gelegd. Dat je zakelijk goed geholpen wilt worden is belangrijk maar dat scheiden een emotioneel proces is, maakt het lastig. De manier waarop Paul oog heeft voor gevoelige zaken en zeker ook de manier waarop hij daarmee omgaat vond ik buitengewoon en heb ik zeer gewaardeerd. Verder heb ik bewondering voor de mate waarin jullie bereid waren je te buigen en in te zetten voor onze specifieke problematiek. Ik heb niet een keer het gevoel gehad dat ik een ‘case’ was die afgehandeld werd.

 Lees meer ervaringen

Meer over de Scheidingsplanner Den Haag & Rijswijk

Team Scheidingsplanner Den Haag & Rijswijk

Wij bieden u een totaaloplossing voor elke scheiding. Dus wat uw verhaal ook is, wij hebben altijd een aanpak die bij u past. Daarnaast zijn wij anders dan anderen. Wij regelen uw scheiding niet alleen juridisch, maar juist ook op financieel én fiscaal gebied. Hiervoor hebben wij alle kennis zelf in huis en dat maakt onze aanpak uniek. Wij gaan dus een stap verder dan een advocaat of mediator tegen een concurrerende prijs.

Lees verder

Gratis scheidingsboekje

Gratis digitaal scheidingsboekjeWilt u thuis in alle rust verder lezen wat er bij uw scheiding komt kijken? Bestel dan gratis ons digitale boekje “Een nieuwe start…”. Voor u zelf of voor iemand anders.

In ons boekje vindt u alles wat u moet weten over scheiden. In heldere en duidelijke taal, zodat u precies weet wat belangrijk is in deze hectische periode. En voor verdere vragen staan we uiteraard ook graag voor u klaar.