Pensioen en scheiden - Scheidingsplanner Den Haag & Rijswijk

Waarom de Scheidingsplanner

Begeleiding van begin tot eind
Met financieel en fiscaal advies
Oog voor de emoties
Oplossings- en toekomstgericht
Informele wijze en heldere taal
Inclusief juridische afwikkeling

Scheiden en uw pensioen

Dat er bij een scheiding beslissingen genomen moeten worden over (financiële) zaken zal u niet onbekend zijn. Zo moet u afspraken maken over de kinderen, de alimentatie, de woning etc. Het pensioen hoort ook in dit rijtje thuis.

Toch moet u er niet vreemd van opkijken dat dit onderwerp vaak vergeten wordt met alle gevolgen van dien. Dit is vooral bij vrouwen het geval. Uit onderzoek is gebleken dat 45% van de gescheiden vrouwen denkt dat de scheiding geen invloed heeft op hun pensioen. Daarnaast heeft 25% geen idee wat de mogelijke gevolgen zijn, zo blijkt uit onderzoek.

Tot slot is maar liefst 69% van de onderzochte vrouwen helemaal niet bezig met het pensioen rondom de echtscheiding. Maar ook bij mannen staat het onderwerp pensioen niet hoog op de agenda. Oorzaak is onder meer dat het pensioen vaak nog een ver-van-mijn-bed show is, men het onderwerp als complex ervaart en men prioriteit aan andere zaken geeft. Toch moet u de gevolgen van het niet regelen niet onderschatten. Een goed advies maakt dat u zich geen zorgen hoeft te maken voor later.


Pensioen verdelen: wat zijn de opties?

Het verdelen van de pensioenen kan op onderstaande manieren:

1. Pensioenverevening

Bij pensioenverevening heeft u beiden recht op de helft van beide ouderdomspensioenen die tijdens het huwelijk of tijdens het geregistreerd partnerschap zijn opgebouwd. Pensioenverevening houdt in dat na de pensionering van uw ex-partner, u de helft van zijn/haar pensioenuitkering ontvangt die hij of zij tijdens het huwelijk heeft opgebouwd. En uw ex-partner krijgt de helft van uw pensioenuitkering, die u tijdens het huwelijk heeft opgebouwd, op het moment van uw pensionering.

Pensioenverevening is een voorwaardelijke verdeling. Als uw ex-partner overlijdt, dan ontvangt u uw eigen volledige ouderdomspensioen. U heeft geen recht meer op uw aandeel in het ouderdomspensioen van uw ex-partner.

2. Pensioenconversie

U kunt in plaats van het pensioen te verdelen, ook kiezen voor conversie. Conversie betekent dat de door u opgebouwde oudedagvoorziening wordt gesplitst in een zelfstandig pensioen voor u en een zelfstandig pensioen voor uw ex-partner.

Het verschil met pensioenverevening is dat u het pensioen van uw ex-partner ontvangt op het moment dat uzelf met pensioen gaat en niet op het moment dat uw ex-partner met pensioen gaat. Voor uw ex-partner geldt hetzelfde. Een ander verschil is dat u bij overlijden van uw ex-partner uw deel van zijn of haar pensioenuitkering blijft ontvangen. Daarentegen krijgt u het deel van uw pensioenuitkering, dat naar uw ex-partner ging, niet terug.


Wat wij voor u kunnen betekenen

Voor veel mensen is het pensioen in het dagelijkse leven al complexe materie, laat staan tijdens een echtscheiding. De Scheidingsplanner Den Haag & Rijswijk heeft alle kennis voor u in huis en begeleidt u graag bij alle zaken die bij de verdeling van uw pensioen komen kijken. Zo zetten wij alle zaken en mogelijkheden voor u op een rij, zodat u weloverwogen beslissingen kunt nemen. Met het advies van de Scheidingsplanner Den Haag & Rijswijk hoeft u zich geen zorgen te maken voor later.

GRATIS KENNISMAKINGSGESPREK

Neem de eerste stap naar uw nieuwe toekomst!
Bel 070 – 360 70 00 of vul uw gegevens in en wij nemen contact met u op voor het maken van een afspraak.

Hoe zit het met lijfrentes of andere verzekeringsproducten?

De Wet verevening pensioen bij scheiding geldt niet voor lijfrentes en andere verzekeringsproducten. U moet de waarde hiervan wellicht wel met elkaar verdelen. De fiscale regels zijn hierbij vaak ingewikkeld. Schakel daarom een financieel en fiscaal specialist in.


Informeer uw pensioenuitvoerder

U moet aan uw pensioenuitvoerder(s) doorgeven dat u gescheiden bent en hoe u het pensioen gaat verdelen. Dit moet u binnen twee jaar na uw scheiding doorgeven. Uw pensioenuitvoerder betaalt dan vanaf de pensioendatum aan ieder van u een deel van het pensioen uit. Om uw scheiding door te geven aan uw pensioenuitvoerder kunt u gebruik maken van een formulier van de Rijksoverheid. Sommige pensioenuitvoerders kunnen echter een eigen formulier hebben.


Meer informatie over scheiden

Financieel advies bij een scheiding
Mediation bij een scheiding
Samenwoners die uit elkaar gaan

Kwaliteit verzekerd

Wat mij het meest heeft getroffen is dat naast de deskundigheid er ook een grote gevoeligheid aan de dag werd gelegd. Dat je zakelijk goed geholpen wilt worden is belangrijk maar dat scheiden een emotioneel proces is, maakt het lastig. De manier waarop Paul oog heeft voor gevoelige zaken en zeker ook de manier waarop hij daarmee omgaat vond ik buitengewoon en heb ik zeer gewaardeerd. Verder heb ik bewondering voor de mate waarin jullie bereid waren je te buigen en in te zetten voor onze specifieke problematiek. Ik heb niet een keer het gevoel gehad dat ik een ‘case’ was die afgehandeld werd.

  Lees meer ervaringen

Meer over de Scheidingsplanner Den Haag & Rijswijk

Team Scheidingsplanner Den Haag & Rijswijk

Wij bieden u een totaaloplossing voor elke scheiding. Dus wat uw verhaal ook is, wij hebben altijd een aanpak die bij u past. Daarnaast zijn wij anders dan anderen. Wij regelen uw scheiding niet alleen juridisch, maar juist ook op financieel én fiscaal gebied. Hiervoor hebben wij alle kennis zelf in huis en dat maakt onze aanpak uniek. Wij gaan dus een stap verder dan een advocaat of mediator tegen een concurrerende prijs.

Lees verder

Gratis scheidingsboekje

Gratis digitaal scheidingsboekjeWilt u thuis in alle rust verder lezen wat er bij uw scheiding komt kijken? Bestel dan gratis ons digitale boekje “Een nieuwe start…”. Voor u zelf of voor iemand anders.

In ons boekje vindt u alles wat u moet weten over scheiden. In heldere en duidelijke taal, zodat u precies weet wat belangrijk is in deze hectische periode. En voor verdere vragen staan we uiteraard ook graag voor u klaar.