Scheiden en eigen woning - Scheidingsplanner Den Haag & Rijswijk

Waarom de Scheidingsplanner

Begeleiding van begin tot eind
Met financieel en fiscaal advies
Oog voor de emoties
Oplossings- en toekomstgericht
Informele wijze en heldere taal
Inclusief juridische afwikkeling

Hoe zit het met eigen woning bij een scheiding?

Dit is waarschijnlijk één van de belangrijkste vragen die tijdens uw scheiding speelt. En tegelijkertijd één van de meest lastige. Zo heeft de scheiding in eerste instantie direct effect op uw woonsituatie, één van u zal de woning gaan verlaten. Kunt u dan als uw een ander huis wilt kopen een nieuwe hypotheek krijgen? En als één van u in de koopwoning wil blijven wonen, is dat dan financieel haalbaar?

Uw scheiding heeft namelijk veel financiële gevolgen, ook voor uw hypotheek. Alles bij elkaar maakt dat een eigen woning bij een scheiding een lastige klus is, ook belastingtechnisch gezien. Het is vaak moeilijk om hierover met elkaar de juiste afspraken te maken, ook door de vele scenario’s die er mogelijk zijn. Komt u er samen niet uit? De Scheidingsplanner heeft alle financiële expertise direct in huis en kan u hier uitstekend bij helpen.


Kan ik in het huis blijven wonen?

Vaak is de eerste vraag: kan één van ons in de woning blijven wonen? Is dat financieel haalbaar? Om hier duidelijkheid over te krijgen moet u eerst al uw financiële zaken op een rijtje zien te krijgen. Eerst moet uw inkomen na de scheiding inzichtelijk zijn zodat u kunt bepalen of de hypotheek van de woning hiervan te betalen is.

Vragen die hierbij meespelen zijn:

 • Is de woning eigendom van één van u of gezamenlijk bezit?
 • Rest er nog een hypotheekschuld op de woning?
 • Heeft de woning overwaarde?
 • Welke verzekeringen of beleggingen zijn er aan de hypotheek gekoppeld?

Als duidelijk is of dit voor één van u financieel haalbaar is, dan neemt diegene na de scheiding de hypotheek over en koopt de ex-partner uit. De hypotheekschuld wordt overgeschreven op naam van degene die in het huis blijft wonen. Ook wordt de financiering van het resterende schuldbedrag geregeld. Tot slot vindt bij de notaris de overname van de woning plaats.


Als geen van beiden in het huis kan blijven wonen

Het kan voorkomen dat de woning toch verkocht moet worden, bijvoorbeeld omdat de wens om in de woning te blijven wonen niet haalbaar is. De vervolgvragen zijn dan:

 • Gaan we allebei een nieuwe woning kopen of misschien toch huren?
 • En als ik wil kopen: welke koopprijs is dan mogelijk?
 • En ook: hoe gaat mijn financiering eruit zien?
 • En de daarbij behorende woonlasten?

Wij kunnen al tijdens het scheidingstraject beoordelen welke woonwensen er mogelijk zijn of niet. Wij bekijken uw huidige situatie en brengen alle keuzemogelijkheden voor u in kaart. Hierdoor kunnen wij u snel duidelijkheid en rust geven.


Wat wij voor u kunnen betekenen

Bij de verdeling van de eigen woning bij een scheiding is dus een aardige klus. Wat is de waarde van de woning en de hoogte van de resterende hypotheekschuld? Welke verzekeringen of beleggingen zijn aan de woning verbonden? Ook zijn de fiscale gevolgen groot. Een eigen huis kan bij een scheiding een fiscale valkuil zijn als men zich niet goed laat informeren. Wij helpen u graag, of u nu in het huis wilt blijven wonen of wilt verkopen. Wij zetten alle financiële zaken voor u op een rij en we geven antwoord op praktische vragen. Zo heeft u snel duidelijkheid.

GRATIS KENNISMAKINGSGESPREK

Neem de eerste stap naar uw nieuwe toekomst!
Bel 070 – 360 70 00 of vul uw gegevens in en wij nemen contact met u op voor het maken van een afspraak.

Aanvullende producten

In veel gevallen is er aan de hypotheekschuld een product verbonden om in de toekomst de hypotheek (deels) af te lossen:

 • Een spaarverzekering
  Een beleggingsrecht eigen woning
  Een kapitaalverzekering

In dit product is dan al enkele jaren geld ingelegd en is er dus waarde opgebouwd. Wat gaat u met dit spaarpotje doen bij de scheiding? Heeft u het nodig voor de hypotheek voor de nieuwe woning of juist niet omdat u op basis van de nieuwe fiscale regels toch al grotendeels moet gaan aflossen op de hypotheek?

Lees verder


Meer informatie over scheiden

 Financieel advies bij een scheiding
Hoe kan ik de scheiding regelen
Checklist scheiden
Mediation/Samen scheiden


Bekijk meer over scheiden en eigen woning

Kwaliteit verzekerd

Wat mij het meest heeft getroffen is dat naast de deskundigheid er ook een grote gevoeligheid aan de dag werd gelegd. Dat je zakelijk goed geholpen wilt worden is belangrijk maar dat scheiden een emotioneel proces is, maakt het lastig. De manier waarop Paul oog heeft voor gevoelige zaken en zeker ook de manier waarop hij daarmee omgaat vond ik buitengewoon en heb ik zeer gewaardeerd. Verder heb ik bewondering voor de mate waarin jullie bereid waren je te buigen en in te zetten voor onze specifieke problematiek. Ik heb niet een keer het gevoel gehad dat ik een ‘case’ was die afgehandeld werd.

Lees meer ervaringen

Meer over de Scheidingsplanner Den Haag & Rijswijk

Team Scheidingsplanner Den Haag & Rijswijk

Wij bieden u een totaaloplossing voor elke scheiding. Dus wat uw verhaal ook is, wij hebben altijd een aanpak die bij u past. Daarnaast zijn wij anders dan anderen. Wij regelen uw scheiding niet alleen juridisch, maar juist ook op financieel én fiscaal gebied. Hiervoor hebben wij alle kennis zelf in huis en dat maakt onze aanpak uniek. Wij gaan dus een stap verder dan een advocaat of mediator tegen een concurrerende prijs.

Lees verder

Gratis scheidingsboekje

Gratis digitaal scheidingsboekjeWilt u thuis in alle rust verder lezen wat er bij uw scheiding komt kijken? Bestel dan gratis ons digitale boekje “Een nieuwe start…”. Voor u zelf of voor iemand anders.

In ons boekje vindt u alles wat u moet weten over scheiden. In heldere en duidelijke taal, zodat u precies weet wat belangrijk is in deze hectische periode. En voor verdere vragen staan we uiteraard ook graag voor u klaar.