Uit elkaar gaan na samenwonen - Scheidingsplanner Den Haag & Rijswijk

Waarom de Scheidingsplanner

Begeleiding van begin tot eind
Met financieel en fiscaal advies
Oog voor de emoties
Oplossings- en toekomstgericht
Informele wijze en heldere taal
Inclusief juridische afwikkeling

Uit elkaar gaan na samenwonen

Woont u samen en gaat u uit elkaar? Uw situatie wijkt niet veel af van een scheiding van gehuwden. Ook bij u verandert per slot van rekening uw gezinssituatie en uw financiële situatie. Bovendien heeft u net zoveel te verwerken en misschien vindt u het eveneens moeilijk om naar de toekomst te kijken. Daar komt bij dat uw scheiding na samenwonen dezelfde impact op uw kinderen heeft. U deelt verder dezelfde zorgen: waar gaat wie wonen? Kan één van ons in het huis blijven wonen? Wat wordt het besteedbaar inkomen als we uit elkaar zijn? Kortom, bij het uit elkaar gaan na samenwonen valt er bijna net zoveel te regelen als bij een ‘gewone’ scheiding. Waar moet u allemaal aan denken en hoe werkt het precies? Wij helpen u graag.

Samenwonen en uit elkaar gaan, hoe werkt het?

De rechten en plichten van samenwoners zijn niet vastgelegd in de wet. Hierdoor is de vraag of u wel of geen samenlevingscontract heeft opgesteld van belang bij het uit elkaar gaan. Heeft u geen samenlevingscontract? Dan valt u onder het reguliere verbintenissenrecht. Heeft u wel een samenlevingscontract? Kijk dan welke afspraken u daarin heeft vastgelegd. Voor de afspraken die u voor uw kinderen behoort te maken is het overigens niet relevant of u een samenlevingscontract heeft of niet. De rechten en plichten van en voor de kinderen zijn gewaarborgd in de wet, ongeacht de vorm van uw relatie.

In beide situaties heeft u geen advocaat nodig en hoeft u niet naar de rechtbank om de samenleving te beëindigen. Dit geldt ook voor het vastleggen uw afspraken omtrent de kinderen en de gehele afwikkeling van de samenleving. Het is echter wel aan te raden om een scheidingsadviseur in te schakelen. Iemand die u begeleidt in het gehele proces, uw vragen beantwoordt, u helpt om met elkaar keuzes te maken en die uw financiële toekomst inzichtelijk maakt. Wij staan graag voor u klaar.

Uit elkaar gaan zonder samenlevingscontract

Uit elkaar gaan zonder samenlevingscontract betekent min of meer dat u elkaar eigenlijk niks verplicht bent. Dit maakt het uit elkaar gaan vaak moeizamer dan een echtscheiding. Hoe bepaalt u wat van wie is? Hoe verdeelt u uw koopwoning, vermogen of schulden? Gunt u elkaar nog zaken, bijvoorbeeld partneralimentatie of een gedeelte van het pensioen? Wij zien in de praktijk dat juist koppels die geen samenlevingscontract hebben hulp nodig hebben om met elkaar goede afspraken te maken over de bezittingen en het ontvlechten van de financiën.

Uit elkaar gaan met samenlevingscontract

Als u uit elkaar gaat en u heeft een samenlevingscontract, dan is het contract grotendeels de basis voor de afspraken die u met elkaar gaat maken. Lees uw samenlevingscontract dus goed door en kijk naar zaken die na uw scheiding gaan spelen. In hoofdlijnen zijn dit de belangrijkste onderwerpen:

  • Heeft u partneralimentatie laten vastleggen?
  • Wat staat in het contract over het verdelen en/of verrekenen van uw vermogen?
  • Welke afspraken heeft u over de eigen woning/hypotheek gemaakt?
  • Wat heeft u afgesproken over het toebedelen van het partnerpensioen?
  • Zijn er afspraken gemaakt over eventuele schulden?

Ook bij een samenlevingscontract is het verstandig om alle zaken op een rijtje te zetten met behulp van een onafhankelijke derde die verstand van zaken heeft. Wat doet u bijvoorbeeld als er in het contract geen afspraken zijn gemaakt over bepaalde onderwerpen? Of als zaken niet expliciet benoemd zijn en er ruimte voor discussie is? Bovendien bent u vrij om gezamenlijk nog afspraken over andere onderwerpen te maken. Wij hebben ook veel koppels met een samenlevingscontract aan tafel om ze naar hun nieuwe toekomst te begeleiden en om de financiën helder te krijgen.

Lees verder

GRATIS KENNISMAKINGSGESPREK

Neem de eerste stap naar uw nieuwe toekomst!
Bel 070 – 360 70 00 of vul uw gegevens in en wij nemen contact met u op voor het maken van een afspraak.

Uit elkaar gaan: wat regelen?

Voor veel mensen die uit elkaar gaan is het vaak lastig om het overzicht te behouden over wat ze moeten regelen. Onze checklist ‘Uit elkaar gaan ‘ biedt u houvast als u behoefte heeft aan een overzicht van alle zaken die u moet regelen bij het uit elkaar gaan als samenwoners. U kunt onze checklist ‘Uit elkaar gaan’ gratis downloaden. Heeft u hulp nodig? U kunt vanzelfsprekend altijd een vrijblijvend kennismakingsgesprek aanvragen.

1. Ga na wat er is vastgelegd

Kijk in uw samenlevingscontract welke afspraken u samen gemaakt heeft. Misschien staan er afspraken in die na uw scheiding gaan gelden.

2. Partneralimentatie

Samenwonenden hebben wettelijk gezien geen recht op partneralimentatie als ze uit elkaar gaan. Tenzij u in uw samenlevingscontract andere afspraken heeft gemaakt. U kunt hier overigens nog met elkaar andere afspraken over maken. Hoe kijkt u zelf tegen een zorgplicht naar uw ex-partner aan na de scheiding?

Lees verder

Kwaliteit verzekerd

Wat mij het meest heeft getroffen is dat naast de deskundigheid er ook een grote gevoeligheid aan de dag werd gelegd. Dat je zakelijk goed geholpen wilt worden is belangrijk maar dat scheiden een emotioneel proces is, maakt het lastig. De manier waarop Paul oog heeft voor gevoelige zaken en zeker ook de manier waarop hij daarmee omgaat vond ik buitengewoon en heb ik zeer gewaardeerd. Verder heb ik bewondering voor de mate waarin jullie bereid waren je te buigen en in te zetten voor onze specifieke problematiek. Ik heb niet een keer het gevoel gehad dat ik een ‘case’ was die afgehandeld werd.

  Lees meer ervaringen

Meer over de Scheidingsplanner Den Haag & Rijswijk

Team Scheidingsplanner Den Haag & Rijswijk

Wij bieden u een totaaloplossing voor elke scheiding. Dus wat uw verhaal ook is, wij hebben altijd een aanpak die bij u past. Daarnaast zijn wij anders dan anderen. Wij regelen uw scheiding niet alleen juridisch, maar juist ook op financieel én fiscaal gebied. Hiervoor hebben wij alle kennis zelf in huis en dat maakt onze aanpak uniek. Wij gaan dus een stap verder dan een advocaat of mediator tegen een concurrerende prijs.

Lees verder

Gratis scheidingsboekje

Gratis digitaal scheidingsboekjeWilt u thuis in alle rust verder lezen wat er bij uw scheiding komt kijken? Bestel dan gratis ons digitale boekje “Een nieuwe start…”. Voor u zelf of voor iemand anders.

In ons boekje vindt u alles wat u moet weten over scheiden. In heldere en duidelijke taal, zodat u precies weet wat belangrijk is in deze hectische periode. En voor verdere vragen staan we uiteraard ook graag voor u klaar.