Scheiden en de partneralimentatie

Waarom de Scheidingsplanner

Begeleiding van begin tot eind
Met financieel en fiscaal advies
Oog voor de emoties
Oplossings- en toekomstgericht
Informele wijze en heldere taal
Inclusief juridische afwikkeling

Wat is partneralimentatie?

Partneralimentatie is een maandelijkse financiële bijdrage van de ene ex-partner aan de andere ex-partner. Deze alimentatieplicht is wettelijk vastgelegd en bedoeld voor ex-partners die na de scheiding zelf te weinig inkomen hebben om van te leven. De hoogte van de partneralimentatie is overigens niet wettelijk vastgelegd, de duur van de partneralimentatie wel.

Wanneer partneralimentatie?

Volgens de wet heb je recht op partneralimentatie als je niet in je eigen levensonderhoud kunt voorzien. In principe draagt de partner met het hoogste inkomen bij aan de kosten van levensonderhoud van de partner met het laagste inkomen. Het hoeft echter niet altijd zo te zijn dat er daadwerkelijk partneralimentatie overeen wordt gekomen. Dit kan aan de uitkomst van de berekeningen liggen, maar ook aan de afspraken die je onderling maakt.

Partneralimentatie hoe lang?

Volgens de wettelijke richtlijn bedraagt de duur van de partneralimentatie de helft van het aantal huwelijksjaren met een maximum van vijf jaar. Bijvoorbeeld: ben je 12 jaar getrouwd, dan moet je maximaal 5 jaar partneralimentatie betalen aan je minder verdienende ex-partner. En ben je bijvoorbeeld 3 jaar getrouwd, dan duurt de partneralimentatie maximaal 1,5 jaar.

Er gelden drie uitzonderingen op bovengenoemde wettelijke richtlijn. Deze uitzonderingen gelden voor langdurige huwelijken en huwelijken met jonge kinderen:

  • Als de alimentatiegerechtigde (de ontvanger) binnen 10 jaar na de scheiding de AOW-leeftijd bereikt, en het huwelijk langer dan 15 jaar heeft geduurd, bestaat in beginsel een recht op partneralimentatie tot aan de AOW-gerechtigde leeftijd. De termijn kan dan dus tot maximaal 10 jaar worden opgerekt;
  • Als de scheidende ouders kinderen hebben die jonger zijn dan 12 jaar, zal de alimentatiegerechtigde een aanspraak houden totdat het jongste kind 12 jaar wordt. De maximale alimentatietermijn kan dan dus uitkomen op 12 jaar;
  • Alimentatiegerechtigden die voor 1 januari 1970 geboren zijn en die langer dan 15 jaar zijn getrouwd, hebben recht op 10 jaar alimentatie. Deze uitzondering vervalt echter na 7 jaar (in 2027).

Mocht op een echtpaar meerdere uitzonderingen van toepassing zijn, dan geldt de langste termijn. Uiteraard ben je nog altijd vrij om afwijkende afspraken te maken of om van partneralimentatie af te zien als je het hier samen over eens bent.

Partneralimentatie berekening

Bij de berekening van de alimentatie wordt altijd gekeken naar de volgende factoren gekeken:

  • Welke inkomsten zijn er aanwezig?
  • Wat is de behoefte aan partneralimentatie bij de minstverdienende partner?
  • Wat is de draagkracht voor partneralimentatie bij de meestverdienende partner?

Lees verder

GRATIS KENNISMAKINGSGESPREK

Neem de eerste stap naar uw nieuwe toekomst!
Bel 070 – 360 70 00 of vul uw gegevens in en wij nemen contact met u op voor het maken van een afspraak.

Bekijk meer over scheiden en alimentatie

Kwaliteit verzekerd

Wat mij het meest heeft getroffen is dat naast de deskundigheid er ook een grote gevoeligheid aan de dag werd gelegd. Dat je zakelijk goed geholpen wilt worden is belangrijk maar dat scheiden een emotioneel proces is, maakt het lastig. De manier waarop Paul oog heeft voor gevoelige zaken en zeker ook de manier waarop hij daarmee omgaat vond ik buitengewoon en heb ik zeer gewaardeerd. Verder heb ik bewondering voor de mate waarin jullie bereid waren je te buigen en in te zetten voor onze specifieke problematiek. Ik heb niet een keer het gevoel gehad dat ik een ‘case’ was die afgehandeld werd.

 Lees meer ervaringen

Meer over de Scheidingsplanner Den Haag & Rijswijk

Team Scheidingsplanner Den Haag & Rijswijk

Wij bieden u een totaaloplossing voor elke scheiding. Dus wat uw verhaal ook is, wij hebben altijd een aanpak die bij u past. Daarnaast zijn wij anders dan anderen. Wij regelen uw scheiding niet alleen juridisch, maar juist ook op financieel én fiscaal gebied. Hiervoor hebben wij alle kennis zelf in huis en dat maakt onze aanpak uniek. Wij gaan dus een stap verder dan een advocaat of mediator tegen een concurrerende prijs.

Lees verder

Gratis scheidingsboekje

Gratis digitaal scheidingsboekjeWilt u thuis in alle rust verder lezen wat er bij uw scheiding komt kijken? Bestel dan gratis ons digitale boekje “Een nieuwe start…”. Voor u zelf of voor iemand anders.

In ons boekje vindt u alles wat u moet weten over scheiden. In heldere en duidelijke taal, zodat u precies weet wat belangrijk is in deze hectische periode. En voor verdere vragen staan we uiteraard ook graag voor u klaar.