Wat is een scheiding van tafel en bed - Scheidingsplanner Den Haag & Rijswijk

Waarom de Scheidingsplanner

Begeleiding van begin tot eind
Met financieel en fiscaal advies
Oog voor de emoties
Oplossings- en toekomstgericht
Informele wijze en heldere taal
Inclusief juridische afwikkeling

Wat houdt scheiden van tafel en bed in?

Bij een scheiding van tafel en bed gaat u apart van elkaar leven, maar u blijft volgens de wet getrouwd. Een scheiding van tafel en bed houdt echter wel meer in dan alleen apart van elkaar gaan wonen. Want bij een wettige scheiding van tafel en bed moet een rechter uitspraak doen. De scheidingsprocedure bij scheiden van tafel en bed is vrijwel gelijk aan een officiële scheiding. U moet dus ook het gehele scheidingstraject en met elkaar afspraken maken over bijvoorbeeld:

 • De alimentatie, uw woning en uw pensioen
 • De kinderen (opstellen van een ouderschapsplan)
 • Uw vermogen en uw schulden

Waarom toch kiezen voor scheiden van tafel en bed?

Ondanks dat de procedure bij scheiden van tafel en bed bijna hetzelfde is, kunnen toekomstige ex-partners toch bepaalde redenen hebben om te kiezen voor een scheiding van tafel en bed. Voorbeelden van redenen zijn:

 • Financiële redenen, u wilt bijvoorbeeld uw vermogen van elkaar scheiden vanwege het starten van een eigen bedrijf
 • Onder één dak leven is niet meer mogelijk, maar u wilt nog om emotionele redenen of vanwege uw geloofsovertuiging officieel getrouwd blijven
 • Verzoening is bij deze vorm van scheiden na een bepaalde periode op een eenvoudige manier mogelijk

Gevolgen bij scheiden van tafel en bed

Scheiden van tafel en bed kent onder meer deze gevolgen:

 • Verdeling van uw bezittingen (woning, vermogen, inboedel etc.) en schulden (hypotheek, leningen e.d.). Bij een scheiding van tafel en bed wordt uw gemeenschappelijk bezit naar huwelijkse voorwaarden omgezet
 • Het maken van afspraken over de partner- en kinderalimentatie
 • Verdelen van het ouderdomspensioen; de opbouw van het nabestaandenpensioen kunt u in stand houden
 • Bij een scheiding van tafel en bed eindigt het fiscaal partnerschap, waardoor u gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten niet langer onderling kunt verdelen.
 • Heeft u een nieuwe partner? U kunt gaan samenwonen, u kunt echter niet trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan.
 • U mag niet met iemand anders een fiscaal partnerschap aangaan; ook niet als u met diegene samenwoont

Andere opties mogelijk?

Eigenlijk kunnen we stellen dat scheiden van tafel en bed een beetje ouderwets is. Deze vorm van scheiden komt ook steeds minder voor. Het stamt uit de tijd dat men wettelijk verplicht was om tijdens het huwelijk samen te wonen. Sinds deze wet gewijzigd is, hoeft u tijdens uw huwelijk niet meer officieel uw tafel en bed te delen.

Er zijn dan ook simpelere alternatieven te bedenken als u uit elkaar wilt gaan, maar wel getrouwd wilt blijven. Als u bijvoorbeeld tijdelijk uit elkaar wilt gaan om tot bezinning te komen, kunt u ook apart gaan wonen en ondertussen uw huwelijk gewoon voortzetten. Of als u in gemeenschap van goederen bent getrouwd, maar vanwege een eigen bedrijf of een grote erfenis de vermogens wilt scheiden, kunt u alsnog huwelijkse voorwaarden opstellen.

GRATIS KENNISMAKINGSGESPREK

Neem de eerste stap naar uw nieuwe toekomst!
Bel 070 – 360 70 00 of vul uw gegevens in en wij nemen contact met u op voor het maken van een afspraak.

Veelgestelde vragen over scheiden

Wat wij voor u kunnen betekenen

Heeft u nog vragen? Of twijfelt u of een scheiding van tafel en bed toch voor u een optie kan zijn? Wellicht wilt u weten wat in uw persoonlijke situatie de gevolgen zijn, ook financieel en fiscaal gezien? Maak dan gerust een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek, wij helpen u graag verder.

Kwaliteit verzekerd

Wat mij het meest heeft getroffen is dat naast de deskundigheid er ook een grote gevoeligheid aan de dag werd gelegd. Dat je zakelijk goed geholpen wilt worden is belangrijk maar dat scheiden een emotioneel proces is, maakt het lastig. De manier waarop Paul oog heeft voor gevoelige zaken en zeker ook de manier waarop hij daarmee omgaat vond ik buitengewoon en heb ik zeer gewaardeerd. Verder heb ik bewondering voor de mate waarin jullie bereid waren je te buigen en in te zetten voor onze specifieke problematiek. Ik heb niet een keer het gevoel gehad dat ik een ‘case’ was die afgehandeld werd.

 Lees meer ervaringen

Meer over de Scheidingsplanner Den Haag & Rijswijk

Team Scheidingsplanner Den Haag & Rijswijk

Wij bieden u een totaaloplossing voor elke scheiding. Dus wat uw verhaal ook is, wij hebben altijd een aanpak die bij u past. Daarnaast zijn wij anders dan anderen. Wij regelen uw scheiding niet alleen juridisch, maar juist ook op financieel én fiscaal gebied. Hiervoor hebben wij alle kennis zelf in huis en dat maakt onze aanpak uniek. Wij gaan dus een stap verder dan een advocaat of mediator tegen een concurrerende prijs.

Lees verder

Gratis scheidingsboekje

Gratis digitaal scheidingsboekjeWilt u thuis in alle rust verder lezen wat er bij uw scheiding komt kijken? Bestel dan gratis ons digitale boekje “Een nieuwe start…”. Voor u zelf of voor iemand anders.

In ons boekje vindt u alles wat u moet weten over scheiden. In heldere en duidelijke taal, zodat u precies weet wat belangrijk is in deze hectische periode. En voor verdere vragen staan we uiteraard ook graag voor u klaar.