Elke maand voert een van onze Scheidingsplanners zelf het woord in een artikel. Het artikel kan bijvoorbeeld een persoonlijke ervaring beschrijven, ons werk toelichten of een specifiek onderwerp behandelen. Deze maand schrijft Scheidingsplanner Rolf van Baarle over het verdelen van het pensioen bij een scheiding met een leeftijdsverschil.
Pensioen verdelen bij scheiding
Als je gaat scheiden, dan moet het pensioen dat je tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap hebt opgebouwd gedeeld worden. De wettelijke standaard om het pensioen te verdelen is op dit moment nog pensioenverevening. Dit houdt in dat op het moment dat je ex-partner met pensioen gaat, jij de helft ontvangt van zijn/haar tijdens het huwelijk/partnerschap opgebouwde pensioen en andersom. Je bent daarbij afhankelijk van de keuzes van je ex-partner en van of hij/ zij nog in leven is.
Dit zogenoemde afgeleid recht heeft zo zijn nadelen op het moment dat de scheidende partners een groot leeftijdsverschil hebben. Je krijgt namelijk jouw gedeelte van het pensioen van jouw ex-partner pas als hij/zij met pensioen gaat. Als je dan een stuk ouder bent dan je ex-partner, moet je dus lang wachten tot jij jouw deel van zijn/haar pensioen ontvangt, terwijl jij jouw pensioen wel al deelt. Eigenlijk heb je dan een soort pensioengat. Tijdens de scheiding moet hier aandacht aan besteed worden om dit te voorkomen. Gelukkig zijn hiervoor oplossingen .
Pensioenconversie als oplossing bij leeftijdsverschil
Vaak is het een goede oplossing om niet voor pensioenverevening maar voor pensioenconversie te kiezen . Dit is een ander systeem van verdelen waarbij je geen afgeleid maar een zelfstandig recht hebt op het pensioen van de ander.. Met andere woorden: het door jou opgebouwde ouderdoms- en partnerpensioen worden gesplitst in een zelfstandig pensioen voor jou en een zelfstandig pensioen voor je ex-partner en andersom. Dit recht gaat in op jouw eigen pensioendatum.
Pensioenconversie in de huidige vorm kent echter ook een nadeel. Omdat het opgebouwde partnerpensioen met het pensioen dat naar de ex gaat wordt samengevoegd, komt het soms voor dat de ex veel meer pensioen krijgt dat jij zelf .Dat vindt niet iedereen eerlijk. Daarnaast ben je het gedeelte dat naar je ex-partner gaat voor altijd kwijt. Bij pensioenverevening krijg je daarentegen als je ex-partner overlijdt dat deel van je pensioen weer terug. Dit wordt bij elkaar best wel vaak als heel oneerlijk gezien waardoor men toch niet voor pensioenconversie kiest.
Tenslotte werken op dit moment helaas niet alle pensioen uitvoerders mee aan conversie.
Verdelen van het verschil in pensioenopbouw
Als tweede oplossing kan dan zijn dat je niet alle tijdens het huwelijk opgebouwde pensioenen 50/50 deelt, maar per pensioen een andere verdeling hanteert. Zo kun je er rekening mee houden dat degene die ouder is een groter deel van zijn/ haar eigen pensioen houdt, dat op de eigen pensioendatum in gaat en dus minder afhankelijk is van het pensioen van de jongere ex.
We verrekenen als het ware alleen het verschil in pensioen opbouw. Je moet voor deze oplossing wel met pensioenen kunnen rekenen, deze gespecialiseerde kennis hebben wij gelukkig in huis.
Belang van verdelen van pensioen bij scheiding
Het verdelen van het pensioen staat meestal niet bovenaan het prioriteitenlijstje bij het regelen van een scheiding. Zowel niet bij de scheidende partners als bij scheidingsadviseurs. Veel scheidende mensen hebben namelijk geen kennis van pensioenen en dat is hun ook niet te verwijten. Je kunt natuurlijk als particulier niet overal verstand van hebben. De meeste mediators en advocaten hebben echter ook geen kennis van dit onderwerp. Dit kan een grote valkuil zijn, ook voor andere financiële onderwerpen tijdens een scheiding. Kies daarom altijd voor een financieel specialist in echtscheidingen, zoals de Scheidingsplanner.
Het is namelijk heel belangrijk dat het pensioen eerlijk verdeeld gaat worden en dat er goed naar het financiële plaatje gekeken wordt. Ten eerste omdat de pensioenverdeling wettelijk binnen twee jaar geregeld moet zijn, maar vooral ook omdat het om ontzettend veel geld gaat. Dat hebben mensen vaak niet door. Bedenk dat het een uitkering is die je elke maand gaat krijgen gedurende vaak wel 20 jaar. Het kan dus om tonnen gaan die in de pensioenpot zitten. Zorg er dus voor dat je goed geïnformeerd wordt over de voor- en nadelen van de verschillende regelingen, zodat jullie samen weloverwogen de beste keuze kunnen maken.