Hoe lang duurt een scheiding

Hoe lang een scheiding duurt hangt geheel van uw situatie af. Kunt u de scheiding in harmonie samen regelen of staat van de start af al lijnrecht tegenover elkaar? Hoe lang uw scheiding duurt valt en staat dus met de wijze hoe u met elkaar omgaat. Als u met elkaar aan tafel afspraken kunt maken en het snel met elkaar eens bent, kan uw scheiding gemiddeld binnen 2 à 4 maanden bij de rechtbank aangevraagd worden.

Factoren die meespelen bij hoe lang een scheiding duurt

Hoe ingewikkeld uw scheiding is, speelt ook een belangrijke rol in hoe lang uw scheiding duurt. Welke financiële zaken moeten er bijvoorbeeld allemaal afgewikkeld worden? Denk aan een koopwoningde alimentatie, eventuele schulden, uw pensioen of een eigen onderneming. Het verdelen van uw financiële vermogen moet zorgvuldig gebeuren om verrassingen achteraf te voorkomen. Hierin moeten ook de fiscale gevolgen van uw afspraken meegenomen worden.

Heeft u een eigen woning? Dan hebben uw woonwensen veel invloed op de tijdsduur. Zeker als er overleg moet worden gepleegd met een hypotheekadviseur of een hypotheekverstrekker. En als u minderjarige kinderen heeft, dan moet er in ieder geval nog wettelijk verplicht een ouderschapsplan opgesteld worden. Ook hoe lang u zelf tijd nodig heeft om een beslissing te kunnen nemen heeft gevolgen voor de duur van uw scheiding.

En verschilt u op enkele punten nog van inzicht? Dat heeft vanzelfsprekend invloed op hoe lang uw scheiding gaat duren. U heeft meer gesprekken nodig om het samen eens te worden, waardoor het traject langer gaat duren. Hoeveel extra gesprekken u nodig heeft hangt af van in hoeverre u het niet met elkaar eens bent en of u beiden bereid bent om compromissen te sluiten. Daarnaast beïnvloeden ook emoties die kunnen meespelen de duur van het scheidingstraject, omdat er dan vaak eerst nog zaken moeten worden uitgesproken om door te kunnen.

Mediation kan duur scheidingstraject bevorderen

Samen scheiden op basis mediation kan overigens de duur van uw scheiding positief beïnvloeden. Tijdens de mediation staat namelijk het begeleiden van de communicatie en de onderhandelingen centraal. Het grootste voordeel van mediation is dat meestal vrij snel een oplossing kan worden bereikt. De mediator houdt de communicatie tussen u beiden op gang en helpt u zo om nader tot elkaar te komen. Uw beider verhaal wordt gehoord, dingen worden uitgesproken en u krijgt een stuk erkenning en begrip. Alles bij elkaar werkt mediation vaak de-escalerend, waardoor u veel minder kans heeft om in een conflictsituatie terecht te komen.

Hoe lang duurt een eenzijdige scheiding?

De situatie is heel anders als u lijnrecht tegenover elkaar staat en ieder een eigen scheidingsadviseur in de hand neemt. Uw scheiding zal hierdoor veel langer duren. Er kunnen overigens ook nog andere redenen zijn om voor een eenzijdige scheiding te kiezen. U of uw partner kan dit te emotioneel vinden, u kunt bang zijn dat uw eigen belangen niet goed behartigd worden of u vindt het bijvoorbeeld moeilijk om voor uw eigen belangen op te komen.

Hoe lang uw eenzijdige scheiding precies gaat duren is onder meer afhankelijk van welke aanpak u kiest. Heeft u ieder een eigen advocaat? Dan vindt er geen onderling overleg plaats. U probeert met uw ex-partner tot afspraken te komen door middel van een voorstel aan zijn/haar advocaat of via een gerechtelijke procedure. Het samen eens worden staat niet voorop, uw eigen advocaat zal maximaal voor uw belangen vechten. Hierdoor heeft u veel meer kans om in een vechtscheiding terecht te komen. Een eenzijdige scheiding kan in dit geval vele maanden of zelfs wel jaren duren.

Hoe lang duurt de uitspraak van de rechter bij een scheiding?

Zodra u het samen eens bent over de afspraken, wordt voor u het echtscheidingsconvenant opgesteld. Het convenant wordt daarna samen met het eventuele ouderschapsplan bij de rechtbank ingediend om uw scheiding aan te vragen. Afhankelijk van bij welke rechtbank de aanvraag wordt ingediend, duurt het gemiddeld zo’n 4 tot 6 weken totdat de scheiding is uitgesproken. Sommige rechtbanken handelen de aanvraag sneller af, afhankelijk van hoe druk het is.