Wat zijn de behoeften van kinderen in een scheiding? - Scheidingsplanner Den Haag & Rijswijk

Een scheiding is voor uw kinderen een gebeurtenis die veel onzekerheid over hun toekomst met zich meebrengt. Hoe uw kinderen met uw scheiding omgaan is afhankelijk van onder meer of uw kinderen de juiste aandacht krijgen en zich gesteund voelen. Daarnaast heeft vooral ook de manier waarop u met uw scheiding omgaat en de leeftijd en het karakter van uw kinderen veel invloed. Wat zijn andere behoeften van kinderen bij een scheiding? We geven u een aantal tips.

Stimuleer contact met familie

Uw kinderen kunnen uw scheiding beter verwerken als zij meerdere mensen in hun directe omgeving hebben die hun het gevoel geven er niet alleen voor te staan. Het kan uw kinderen helpen als zij met hun emoties en vragen ook terecht kunnen bij andere volwassenen. Zoals opa of oma of een ander familielid. Stimuleer deze contacten dan ook. Voor de kinderen vallen al veel zekerheden weg en grootouders kunnen voor de kleinkinderen juist een enorm rustpunt en steun zijn.

Vertel ze dat de scheiding niet hun schuld is

Veel kinderen leggen de schuld van uw scheiding bij zichzelf. Blijf met regelmaat benadrukken dat dit absoluut niet het geval is. Leg uit dat de scheiding niet met hun te maken heeft, maar met problemen tussen papa en mama. Ook na de scheiding kan het noodzakelijk zijn dat u uw kinderen hiervan moet blijven overtuigen omdat deze schuldgevoelens lang bij uw kinderen kunnen blijven leven.

Gun elkaar de ouderrol

Laat uw kinderen niet kiezen tussen u en uw ex-partner. Ze willen dat niet én kunnen dat ook niet, ze willen namelijk hun andere ouder niet tekortdoen. Spreek met uw kinderen ook niet negatief over uw ex-partner en sta open voor positieve verhalen van uw kinderen over uw ex-partner. Gebruik uw kinderen ook niet als communicatiemiddel met uw ex-partner, maar communiceer rechtstreeks met elkaar.

Blijf eerlijk

Blijf eerlijk naar uw kinderen toe. Bedenk geen uitvluchten of smoesjes, kinderen voelen namelijk precies aan of u eerlijk bent of niet. Onduidelijke antwoorden op hun vragen zullen uw kinderen als onplezierig ervaren.

Laat uw kinderen contact houden met beide ouders

Het is logisch dat kinderen hun ouders minder regelmatig zien na een scheiding. Als het contact goed is en als het contact regelmatig plaatsvindt hoeft dit geen probleem te vormen. Waar kinderen veel last van kunnen hebben, is als ze één van de twee ouders helemaal niet meer of erg onregelmatig zien. Besef u dat dat het voor uw kinderen belangrijk is om goed contact te hebben met beide ouders. Het helpt uw kinderen bij het aanpassen aan de nieuwe situatie en het voorkomt problemen op latere leeftijd. Kinderen kunnen een scheiding eerder verwerken en beter een plaats kunnen geven als hun ouders in staat zijn elkaar na de ouderrol te gunnen.

Blijf altijd naar uw kinderen luisteren

Goed naar uw kinderen luisteren is niet alleen belangrijk tijdens het eerste gesprek waarin u uw kinderen vertelt dat u gaat scheiden. Kinderen kunnen bijvoorbeeld dichtklappen tijdens dit gesprek of door emoties overmand worden. Vragen komen dan meestal later. Maak dus ook na het eerste gesprek voortdurend tijd vrij voor uw kinderen, zodat zij hun verhaal kwijt kunnen en hun zorgen met u kunnen delen. Wacht dus niet tot zij met hun vragen bij u komen, maar initieer regelmatig een tussentijds gesprek met uw kinderen. Uw kinderen zullen misschien niet altijd open staan voor een gesprek, maar het is goed ze wel steeds deze mogelijkheid te bieden.