betaal ik te veel alimentatie - Scheidingsplanner Den Haag & Rijswijk

Het komt u misschien bekend voor: een aantal jaren geleden bent u gescheiden. Uw situatie waarop tijdens de scheiding de alimentatie is berekend, is echter inmiddels gewijzigd. U kunt zich dan afvragen: “Betaal ik te veel alimentatie?”. Bedenk dat zowel persoonlijke als financiële wijzigingen invloed kunnen hebben op de berekende alimentatie. Zoals een wijziging in het inkomen, het anders vormgeven van de zorgverdeling, het krijgen van een nieuwe relatie of de geboorte van een nieuw kindje. Een herberekening geeft u inzicht of het alimentatiebedrag nog klopt.

Draagkracht belangrijke factor

Bij een alimentatieberekening spelen twee factoren een rol: de behoefte en de draagkracht. De behoefte van zowel de kinderen als van u zelf is tijdens de scheiding vastgesteld. Deze behoefte blijft van kracht gedurende de periode van de alimentatieverplichting. Natuurlijk wel met inachtneming van de jaarlijkse indexatie. Bij de herberekening speelt de draagkracht een belangrijke rol. Wat heeft u vandaag en morgen in uw portemonnee?

Waarom een herberekening?

Bij een herberekening maken wij inzichtelijk hoe in de nieuwe situatie hoe de partneralimentatie er eventueel uit gaat zien en hoe de kinderkosten verdeeld moeten worden. De herberekening geeft u inzicht of de overeengekomen alimentatie (nog) kloppend is. Aan de hand van de uitkomst kunt u dus bepalen of u niet te veel alimentatie betaalt of dat u juist iets meer zou moeten betalen.

Voorbeeld herberekening

Een tijdje geleden maakte een ex-echtpaar opnieuw een afspraak bij ons omdat hun situatie veranderd was. In hun convenant was vastgelegd dat er dan een herberekening van zowel de partner- als kinderalimentatie uitgevoerd werd. Bij hun speelde dat hun oudste kind achttien geworden. Ouders ontvangen geen kindgebonden budget meer op het moment dat een kind deze leeftijd bereikt. Echter, vanaf eind 2015 moet het kindgebonden budget, inclusief de eventuele alleenstaande ouderkop, bij de draagkracht van de ontvanger opgeteld te worden. De ouder die dit ontvangt is de ouder waarbij het betreffende kind ingeschreven staat Bij dit gescheiden stel was dit de moeder.

Alimentatie aangepast

Na het wegvallen van het kindgebonden budget voor het oudste kind, klopte de berekende draagkrachtverhouding ten aanzien van de kinderkosten niet meer. De herberekening en de correctie hiervan bracht ook veranderingen met zich mee in de eerder vastgestelde partneralimentatie. De nieuwe uitkomsten zijn vastgelegd in een aanvullend convenant. Het ex-echtpaar was gerustgesteld, zo gaven zij aan, nu ze zeker wisten dat de alimentatie weer helemaal conform de normen en richtlijnen is vastgesteld.