Huis en hypotheek

Eén op de drie huwelijken eindigt in een echtscheiding en bij samenwoners schat men in dat het zes op de tien is. Het eigen woning bezit ligt in Nederland net boven de 50% , dus je zou zeggen dat wanneer je na een scheiding een huis (lees hypotheek) op naam wenst, dat het ‘gesneden koek’ zou dienen te zijn. Zou je zeggen…

Helaas begint het al bij het begin. Start je bij de bank, dan vraagt deze eerst naar een convenant. Start je bij een advocaat of mediator, dan zullen zij vragen of de bank instemt met het ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid . Typisch een gevalletje kip en ei dus.

Gelukkig kunnen wij beide aanvragen aan en daarmee beslechten wij de kip en ei situatie, maar helaas zijn we er dan nog niet. Al maak je samen goede berekeningen en afspraken, dan begint vaak ‘het gevecht’ pas echt. Het gevecht met de bank…

Uit betrouwbare bronnen heb ik helaas al vaker moeten vernemen dat banken helemaal niet zitten te wachten ‘op dit soort’ aanvragen. Het zijn zogeheten moeilijke dossiers. Volgens de bank mogen zij van de AFM ( de Autoriteit Financiële Markten) niets. Vervolgens nog het moeras van fiscaliteiten en last but not least hun eigen oerwoud van regels. Je zou bijna vergeten dat het hier om mensen gaat… mensen die zich bevinden in waarschijnlijk één van de moeilijkste periodes in hun leven. En alles wat ze willen is weer een beetje inzicht en een beetje zekerheid om opnieuw te beginnen… en dat is nu precies waar wij het voor doen.

Reden van deze blog?
Enerzijds is het een oproep richting onze collega’s van de financiële dienstverlening. Stellen we de klant echt centraal of toch liever onze eigen regels…?
Anderzijds is het een oproep richting cliënten. Meldt u zich bij ons :). En onthoud vooral: laat je niet gek maken door de banken. Zoals een collega van mij onlangs stelde: “Als ik een hypotheekaanvraag met m’n boeren verstand kan begrijpen, dan gaan we het gewoon mogelijk maken.”