Relatietips vechtscheiding

Het aantal problematische echtscheidingen, oftewel het aantal vechtscheidingen, neemt toe. Een zorgelijke ontwikkeling, zeker voor kinderen. Het veroorzaakt veel leed en kost u onnodig veel geld en tijd. Al lopen de emoties soms hoog op en zit u niet altijd op één lijn, probeer er altijd samen uit te komen, bijvoorbeeld met behulp van mediation. En probeer tijdens de scheiding ondanks alles een goede relatie met elkaar te behouden. We geven u een aantal tips hoe u hier met elkaar aan kunt werken,

Tip 1: Hou de lange termijn voor ogen

Ga niet alleen voor de korte termijn, maar kijk ook naar de lange termijn. Dit geldt vooral ook als er kinderen bij uw scheiding betrokken zijn. U blijft namelijk na de scheiding samen ouders van uw kinderen. Blijf deze rol voor de lange termijn voor ogen houden en probeer er samen uit te komen.

Tip 2: Niet zeggen, maar schrijven   

Door de emoties kunnen we anders gaan reageren dan gewoonlijk. Door machteloosheid, woede en pijn zeggen we soms dingen die eerder tegen ons kunnen gaan werken dan voor ons. Schrijf dus dingen eerst op voordat u dingen naar elkaar gaat roepen, mailen, sms-en of appen. Laat het ook even rusten om later te kijken of uw boodschap op de juiste manier overkomt.

Tip 3: Bepaal samen de basisregels

Stel samen vooraf basisregels op hoe u met elkaar omgaat tijdens de scheiding. Zoals dat u geen ruzie gaat maken in het bijzijn van uw kinderen. Of lelijk over elkaar spreken in de aanwezigheid van anderen en uw kinderen. Voor het welzijn van uw kinderen is het belangrijk dat u als ene ouder de andere ouder niet afvalt.

Tip 4: Volg de online workshop van Villa Pinedo

Stichting Villa Pinedo werkt samen met jongeren aan gedragsverandering van ouders, in het belang van het kind. Jongeren vertellen aan ouders, scheidingsprofessionals, overheid en hulpverleners wat de langdurig beschadigende effecten van (v)echtscheiding bij kinderen zijn. Hiermee willen ze beschadiging bij kinderen in (v)echtscheidingssituaties voorkomen cq verzachten. De ongeveer vijftig kinderen en pubers die actief zijn voor de stichting, worden beschouwd als ervaringsdeskundigen en geven in die hoedanigheid advies en coaching aan lotgenoten, maar ook aan volwassenen.

Tip 5: Blijf met elkaar in gesprek

Niet meer met elkaar willen praten en elkaar mijden zorgt ervoor dat goed scheiden moeilijk wordt. Blijf dus, hoe moeilijk dat ook kan zijn, met elkaar in gesprek. Luisteren naar de andere partij hoort hier ook bij; hou de communicatielijn open. Niemand is erbij gebaat als de communicatie zich tijdens de scheiding verhardt. Stel vragen en probeer te begrijpen wat uw ex-partner bedoelt.