Vakanties na de scheiding: 5 tips

Heeft u al geboekt voor de zomervakantie? Bedenk dat als u gescheiden bent, de vakantievoorbereiding net wat meer tijd en aandacht vraagt. Zoals bijvoorbeeld voor de benodigde documenten als u naar het buitenland gaat. Ook duidelijke afspraken en goed onderling overleg horen hierbij. Wat komt er nog meer bij kijken? We hebben 5 tips voor u verzameld voor een fijne vakantie na de scheiding.

1. Geef uw kinderen de tijd

Vooral het eerste jaar na scheiding is het voor uw kinderen belangrijk, dat ze de tijd krijgen om zich op deze nieuwe wijze van vakantie vieren, rustig kunnen voorbereiden. Zeker als er nieuwe partners meegaan. In plaats van alleen met papa of mama op vakantie, wordt het dan ineens: met papa of mama op vakantie en nog een aantal mensen meer! Uw kinderen tijdig kennis laten maken met deze nieuwe personen in uw leven, kan veel stress bij uw kinderen voorkomen. Als ouder wilt u toch dat uw kinderen een leuke vakantie hebben!

2. Contact met de andere ouder tijdens de vakantie

Voor uw kinderen kan het fijn zijn om tijdens de vakantie contact te hebben met de andere ouder die niet mee is op vakantie. Spreek met uw kinderen af wanneer hij of zij met de andere ouder contact heeft tijdens de vakantie en op welke manier. Duidelijke regels voor allemaal, zorgt dat iedereen kan genieten. Zorg er ook voor u over en weer beschikt over alle relevante informatie, zoals vluchtgegevens, contactgegevens van het vakantieverblijf, mobiele nummers enzovoorts.

3. Zorg op tijd voor de benodigde documenten

Naar het buitenland op vakantie? Regel – naast een geldig paspoort, visum, ziektekostenverzekering en reisverzekering voor de kinderen- ook de onderstaande formulieren tijdig om onnodige vakantiestress te voorkomen:

  • Formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland
  • Geboorteakte *
  • Recent uittreksel gezagsregister *
  • Recent uittreksel BRP (was GBA) *
  • Kopie paspoort toestemming gevende ouder
  • Eventueel kopie retourticket van het kind
  • Eventueel uitspraak met betrekking tot gezag en omgang
  • Eventueel het ouderschapsplan

Informeer ook bij het consulaat of de ambassade van het betreffende vakantieland hoe zij met alleen reizende ouders met kinderen omgaan. Soms zijn er nog aanvullende documenten nodig. En controleer ook of bovenstaande lijst nog actueel is!

* Deze documenten mogen maximaal 3 maanden oud zijn

4. Wees concreet in de afspraken met elkaar

Als het goed is, heeft u als ouders tijdens het regelen van de scheiding al met elkaar gesproken over de vakanties na de scheiding. Er moet immers een ouderschapsplan worden opgesteld. U maakt dan keuzes over wat u in het plan allemaal over vakanties op wilt nemen. Geven we alleen aan hoe we de vakantieperiodes verdelen? Of stemmen we bijvoorbeeld tevens de reisbestemming en de duur van het verblijf af? Of maakt ieder dat maar voor zichzelf uit? En welke informatie wisselen we uit voor de vakantie? Denk bijvoorbeeld aan het reisprogramma bij een rondreis als u het fijn vindt om te weten waar de kinderen tijdens de vakantie allemaal zullen zijn. Heeft u deze afspraken niet vastgelegd? Doe het alsnog. Want concrete afspraken geven minder kans op het ontstaan van conflicten.